Studie av PFAS-källor i Hammarby grundvattentäkt

Studie av PFAS-källor i Hammarby grundvattentäkt
Publicerad 06 november 2024

Ett examensarbete har undersökt källorna till PFAS i grundvattenmagasinet vid Hammarby i Upplands Väsby. Tidigare har det konstaterats att det finns PFAS i området, och examensarbetet har försökt att identifiera specifika verksamheter som bidrar till dessa halter.

Hammarby grundmagasin ligger längs norra Stockholmsåsen och är en av Norrvattens reservvattentäkter. PFAS är syntetiskt framställda ämnen med olika egenskaper och finns i flertalet produkter som människor använder dagligen. PFAS-ämnen är svåra att bryta ner, vilket gör att de stannar länge i naturen och kan finnas kvar i kroppen länge. Ämnena har starka vattenbindande egenskaper, vilket har bidragit till att grundvattnet i Hammarby har blivit kontaminerat. Enligt det nya gränsvärdet för PFAS, som börjar gälla den 1 januari 2026, får dricksvatten inte innehålla mer än 4 ng per liter av PFAS 4 och 100 ng per liter av PFAS 21. I grundvattnet i Hammarby grundvattenmagasin överskrids dessa gränsvärden på flera ställen. Det är därför intressant att identifiera källorna till PFAS i området. 

Ytterligare studier behövs

Baserat på resultaten av undersökningen visade det sig att de verksamheter som bedöms ha störst inverkan var en brandstation (som inte längre använder brandskum med PFAS) och en avfallsdeponi, vilka båda är belägna ovanför grundvattenmagasinet. Det är dock oklart om dessa verksamheter faktiskt släpper ut PFAS. Även andra industrier i området, som verkstadsindustrier och ytbehandlingsanläggningar, har analyserats men har ingen tydlig koppling till de uppmätta halterna. Studien belyser behovet av ytterligare undersökningar för att tydligare fastställa källorna till PFAS i grundvattnet. 

Presentationen av examensarbetet drog en bred publik från universitetet, kommunen och länsstyrelsen samt Norrvatten förstås. Kommunen arbetar vidare för att åtgärda PFAS utifrån resultatet i studien.

Dela sidan