Vad ska jag som har båt vid Mälaren tänka på?

Båtar vid brygga i Mälaren

Nästan två miljoner människor i Stockholmsregionen får sitt dricksvatten från Mälaren. Du som seglar eller kör motorbåt på Mälaren eller sköter om din båt i närheten av sjön kan hjälpa till att skydda Mälaren och vårt dricksvatten.

Ingen gillar bajsvatten

Sen 2015 är det förbjudet att tömma toalettavfall från fritidsbåtar i hav, sjöar och inre vattendrag. Använd mottagningsstationerna på land istället.

Välj bränsle och motor

Har du en tvåtaktare kan du minska utsläppen av föroreningar med upp till 80% om du väljer en miljöanpassad alkylatbensin. När det är dags att köpa ny motor är en fyrtaktsmotor att föredra då den förbränner bränslet betydligt bättre än en tvåtaktsmotor.

Förhindra spill av bränsle och olja

Ta det lugnt när du tankar. Bränslespill förorenar vattnet och är bokstavligen pengar i sjön. Det är lätt att tänka att lite olja i sjön inte gör någon större skillnad. Men inget kan vara mer fel. En liter olja kan förstöra 100 000 kubikmeter vatten. Det vill säga hundra miljoner liter, vilket är långt mer vatten än en genomsnittlig människa förbrukar under en hel livstid. Så använd enbart nedbrytbar utombordsolja. Och pumpa aldrig ut oljehaltigt vatten.

Rapportera större oljeutsläpp till SOS Alarm genom att ringa 112.

Välj godkända bottenfärger

Måla båten med giftfri bottenfärg, använd båtbottentvätt eller andra giftfria metoder för att hålla din båtbotten ren. Och använd alltid produkter som är skonsamma mot miljön när du sköter om din båt. 

Var klok och omtänksam

Ta hand om ditt skräp och släng det i en soptunna på land. Förvara och hantera farliga produkter säkert. Miljöfarligt avfall lämnar du till en miljöstation, precis som vanligt. 

Länkar till mer information

Båtmiljö.se (tips och infromation till båtägare)

Hamnkartan.se (hitta tömningsstation och annan praktisk information med denna karttjänst)

Mälarens vattenvårdsförbunds broschyr Schysst båtliv (pdf). Här finns tips om hur du håller din båt ren utan gifter.

Dela sidan