Tryckstegringsstation byggs ut och renoveras

Röd byggnad med plåttak är under uppbyggnad. Person i varselkläder står på byggställning
Publicerad 24 februari 2022

Nu pågår en omfattande renovering och utbyggnad av Stäkets tryckstegringsstation. Det är ett viktigt projekt som förbättrar leveranssäkerheten till flera av Norrvattens medlemskommuner.

En tryckstegringsstation höjer och utjämnar vattentrycket och i vattenledningar, så att dricksvatten med rätt tryck kan levereras till slutanvändaren.  Dagens tryckstegringsstation vid Stäket, i Järfälla kommun, byggdes 1975 och sedan dess har inga stora renoveringar gjorts.  Antalet invånare i Norrvattens kommuner har vuxit sedan stationen byggdes och kommunerna fortsätter att växa. För att möta framtida behov och för att förbättra leveranssäkerheten behövs nu en omfattande renovering och utbyggnad av Stäkets tryckstegringsstation. 

Tryckstegringsstationen utrustas också med en ny reservkraftsanläggning. Den placeras i en separat byggnad som just nu växer fram. Denna del av projektet och beräknas bli klar under våren 2022

Just nu pågår även planering för de arbeten som ska utföras i tryggstegringsstationen. Eftersom Stäkets tryggstegringsstation är viktig för Norrvatten måste den vara i drift under hela byggtiden. Detta ställer höga krav på planering och gör byggtiden längre än om det varit möjligt att stänga av stationen. Hela projektet beräknas bli klart under slutet av 2022.

Dela sidan