Ledningsbyte ger säkrare vattenleverans i Märsta

Schaktgrop i stadsmiljö i soluppgång. Grön grävmaskin bredvid gropen.
Publicerad 21 februari 2022

Norrvatten byter ut en cirka 1000 meter lång huvudvattenledning i Märsta, mellan Valsta och Brista, i Sigtuna kommun. Vi byter ledningsmaterial från glasfiberarmerad polyester till stål. På så sätt minskar vi risken för stora läckor, vilket ger en säkrare vattenleverans. Nu har projektet kommit ungefär halvvägs.

Norrvatten arbetar ständigt med att säkerställa att våra ledningar är i gott skick och har tillräcklig kapacitet. Norrvatten har under åren haft upprepade läckor där materialet i huvudvattenledningar består av glasfiberarmerad polyester (GAP). Dessa läckor har ofta varit dramatiska och fått stora konsekvenser för vattendistributionen och omgivningen. Norrvatten har därför beslutat att GAP-rör succesivt ska bytas ut i hela ledningsnätet.

Särskilda utmaningar

Genomförandet av ledningsprojektet i Märsta innebär några olika utmaningar. Det mest komplicerade momentet är där ledningen korsar Märstaån. Ån har tidvis höga vattenflöden så Norrvatten behöver dämma upp flödet och göra en ”bypass-konstruktion” för att få ledningen på plats.

Ledningsprojektet genomförs i närheten av stora dagvattendammar, vilket också medför vissa utmaningar på grund av att marken är väldigt blöt och lerig.  Här har projektet haft nytta av tjälen som gjort marken lättare att hantera och minskat behovet stödkonstruktioner.

Två etapper

Den nya ledningen har en diameter på 600 millimeter, vilket är något större än den tidigare ledningen.  Projektet genomförs i två etapper och den första är nu nästan färdig. Etapp 1 omfattar en 600 meter lång ledningssträcka och etapp 2 cirka 350 meter. För att kunna genomföra etapp 2 kommer även en cirka 400 meter lång provisorisk ledning att anläggas.  Hela projektet beräknas vara färdigt 2023.

Dela sidan