Norrvattens årsredovisning 2021

Vattenkaraff med Norrvattens logotyp  och glas med vatten
Publicerad 19 maj 2022

Norrvattens årsredovisning för 2021 fastställdes av Norrvattens förbundsfullmäktige den 17 maj 2022. I årsredovisningen hittar du, förutom vår förvaltningsberättelse och finansiell information, även en inledande text från VD Håkan Falk och vår miljöredovisning för 2021.

I årsredovisningen kan du bland annat läsa att:

  • Norrvatten producerade 51,9 miljoner kubikmeter dricksvatten under året.
  • Norrvattens vattenproduktion nådde en topp i början av juni 2021 då vattenförbrukningen var mycket hög i vårt område. Norrvatten och medlemskommunerna gick ut med en vädjan om minskad vattenförbrukning. Under 14 dagar i juni 2021 var vattenproduktionen högre än Norrvattens uthålliga produktionskapacitet, det vill säga den mängd vatten som vattenverket kan producera under en längre tid. Norrvatten och medlemskommunerna arbetar aktivt för en hållbar vattenanvändning.
  • Norrvattens viktigaste fråga är att bygga ut produktionskapaciteten och reningen. Norrvatten planerar för att bygga ut produktionskapaciteten i en kompletterande anläggning intill dagens vattenverk, och utbyggnaden kommer ske i etapper. Planeringen för utbyggnadsprojektet fortsatte enligt plan under 2021 och ett flertal konsultupphandlingar genomfördes.
  • Norrvatten har en hög investeringstakt i ledningsnät och anläggningar. Under 2021 startade bland annat ledningsprojektet Åkersberga-Rydbo. Här byter Norrvatten ledningsmaterial från glasfiberarmerad polyester (GAP) till stål på en cirka 2 kilometer lång ledning för att förbättra leveranssäkerheten. Projekt Rotsunda, som handlar om att fördubbla huvudvattenledningens storlek genom Rotebro i Sollentuna kommun, startade också under 2021 och kommer att slutföras under 2023.
  • Norrvatten har ett aktivt samarbete med flera universitet och högskolor. Under 2021 genomfördes 14 examensarbeten på Norrvatten, bland annat inom området hållbar vattenanvändning men också inom projekt som kopplar till arbetet med ökad produktion och bättre kontroll på vattenkvalitet.
  • Norrvattens verksamhet anpassades även under 2021 till pandemin. Fokus för Norrvattens åtgärder var att förebygga risken för smittspridning på våra arbetsplatser och säkerställa att vår samhällskritiska verksamhet alltid fungerar.
  • Norrvatten genomförde en medarbetarundersökning i början av 2021 med gott resultat och uppnådde en certifiering enligt Great Place to Work

Här hittar du vår årsredovisning för 2021 (pdf).

Dela sidan