Ledningsprojekt i Österåker färdigt

Vattenledning i grop. Man i varselkläder arbetar vid ledningen.
Publicerad 23 oktober 2023

Norrvatten har sedan 2021 arbetat med att byta ut och höja kapaciteten på en 1900 meter lång vattenledning mellan Rydbo och Täljö i Österåker kommun. Nu är den nya ledningen i drift. Genom att byta ledningsmaterial, från glasfiberarmerad polyester (GAP) till stål, har risken för stora läckor minskat, vilket ger en säkrare vattenleverans.

Att genomföra ett ledningsprojekt av den här storleken är komplext och har inneburit flera utmaningar, som till exempel att skapa plats för en större ledning på platser där det finns berg.

Eftersom grusvägen genom området används av cyklister och gående har det krävts noggrann planering för att hitta så bra lösningar som möjligt för att minska perioder av vägavstängningar. Nu är projektet avslutat och grusvägen helt öppen igen.

Alla GAP-rör byts ut

Norrvatten arbetar ständigt med att säkerställa att våra ledningar är i gott skick och har tillräcklig kapacitet. Norrvatten har under åren haft upprepade läckor där materialet i vattenledningar består av glasfiberarmerad polyester (GAP). Dessa läckor har ofta varit dramatiska och fått stora konsekvenser för vattendistributionen och omgivningen. Norrvatten har därför beslutat att GAP-rör succesivt ska bytas ut i hela ledningsnätet.

Dela sidan