Ledningsprojekt i Österåker är halvvägs

Vattenledning i grop. Man i varselkläder arbetar vid ledningen.
Publicerad 25 april 2022

Norrvatten byter ut och höjer kapaciteten på en 1900 meter lång huvudvattenledning mellan Rydbo och Täljö, parallellt med Roslagsbanan, i Österåkers kommun. Vi byter ledningsmaterial från glasfiberarmerad polyester (GAP) till stål. På så sätt minskar vi risken för stora läckor vilket ger en säkrare vattenleverans. Nu är projektets första etapp nästan i mål och projektet har kommit ungefär halvvägs.

Den första etappens sista del handlar bland annat om att gjuta 45 nya rörstöd längs en sträcka där ledningen ligger på en platta i Igelkärret. Efter det kommer ytan finplaneras. Det som sedan återstår av den första etappen är inkopplingsarbeten som kommer utföras vecka 20.

När den första etappen är inkopplad kommer den provisoriska ledningen att flyttas till etapp 2. Den kommer att kopplas in i mitten på augusti. Därefter påbörjas schakt- och rörläggningsarbeten för den andra etappen. Under försommaren 2023 planeras inkopplingsarbeten för etapp 2 och hösten 2023 beräknas hela projektet vara färdigt.

Varför genomförs projektet?

Norrvatten arbetar ständigt med att säkerställa att våra ledningar är i gott skick och har tillräcklig kapacitet. Norrvatten har under åren haft upprepade läckor där materialet i huvudvattenledningar består av glasfiberarmerad polyester (GAP). Dessa läckor har ofta varit dramatiska och fått stora konsekvenser för vattendistributionen och omgivningen. Norrvatten har därför beslutat att GAP-rör succesivt ska bytas ut i hela ledningsnätet.

Dela sidan