Klimatförbättrad betong för dricksvattenanläggningar

Bassänger med betongkanaler

Syftet med projektet var att ta fram lämpliga riktlinjer för betong som ska användas i dricksvattenanläggningar, som gör att betongen får lägre klimatpåverkan än den betong som normalt används i dessa typer av anläggningar.

Snabbfakta

Vad

Projektet genomfördes för att klargöra vilka effekter ersättningsmaterial kan ha på de egenskaper som är viktiga för betong i kontakt med dricksvatten och som i övrigt utsätts för den omgivningsmiljö där vattenanläggningar befinner sig.

Varför

Sveriges VA-organisationer är inne i en intensiv byggfas och kommer att vara det under en överskådlig tid framöver. Ett insatsmaterial som används mycket i olika applikationer är betong.

Den betong som används har erfarenhetsmässigt god beständighet i kontakt med dricksvatten, dock har tillverkningen av den en negativ klimatpåverkan.

När

2021 - 2022

Norrvatten i projektet

Norrvatten bidrog genom att föreslå vad som ska analyseras i lakförsök och deltagande i projektets styrgrupp.

Finansiering

Projektet finansierades av Svenskt Vatten Utveckling

Syfte och mål

Hur klimatförbättrad betong kan åstadkommas och vilka konsekvenser det har på betongens egenskaper. Särskild vikt lades vid utlakningsegenskaper.

Resultat

Projektet har gett ny kunskap om hur betong kan göras mer klimatanpassad och samtidigt klara högt ställda krav på renhet och risk att påverka dricksvattenkvaliteten. Resultaten finns redovisade i Svenskt Vatten Utveckling rapport 2022-05 ”Klimatförbättrad betong för dricksvattenanläggningar”.

Mer information

Läs mer om projektet "Klimatförbättrad betong för dricksvattenanläggningar" på Svenskt Vatten Utvecklings webbplats

Dela sidan