Världsvattendagen 22 mars 2023

Tecknad bild på fågelvinge i flera färger samt logotyper för Världsvattendagen 2023
Publicerad 22 mars 2023

Världsvattendagen, som grundades av FN 1992, firas varje år den 22 mars. Det är en dag då vattnets värde uppmärksammas världen över. Temat för årets Världsvattendag, ”Påskynda omställningen” (”Accelerating change”), handlar om att vi alla kan göra skillnad genom att förändra vårt sätt att använda, konsumera och hantera vatten i våra liv.

Var sparsam med kranvatten

Vi kan alla hjälpa till att använda vattnet på ett hållbart sätt och inte använda mer kranvatten än nödvändigt. Norrvatten bedriver ett aktivt hållbarhetsarbete och arbetar ständigt för att producera och distribuera dricksvatten med minsta möjliga miljöbelastning. Det krävs dock energi och kemikalier för att producera dricksvatten – därför är det viktigt att undvika onödig vattenförbrukning.

Även små insatser gör skillnad. Här är några tips:

  • Duscha i stället för att bada. Stäng av vattnet i duschen när du tvålar in dig.
  • Stäng av vattnet när du borstar tänderna.
  • Kör fulla disk- och tvättmaskiner.
  • Laga droppande kranar och läckande toalettstolar.
  • Spara regnvattnet från stuprör i en tunna och använd det för att vattna trädgården.
  • Vattna trädgården tidig morgon eller sen kväll (och undvik att vattna när det är som varmast så att vattnet inte dunstar bort.)

Skydda vårt vatten

Vatten är vår viktigaste naturresurs och på Norrvatten arbetar vi på olika sätt med att skydda Mälaren och våra grundvattentäkter från föroreningar. Där kan alla hjälpa till, till exempel genom att tvätta bilen i en biltvätt i stället för på garageuppfarten eller gatan, och genom att slänga skräp i soptunnan och inte på gatan eller i naturen.

Det finns mycket som var och en kan göra för att skydda våra vattentäkter:

  • Om du bor i villa eller radhus: samla regnvatten i tunna eller tank, så att vattenflödet fördröjs vid kraftiga regn. Använd gärna regnvattnet till bevattning
  • Tvätta bilen på biltvätt (och inte på gatan eller din uppfart). Tvättvattnet innehåller metaller, oljor och andra föroreningar som biltvättar har tillstånd att hantera.
  • Ta hand om ditt skräp och sortera i avsedda behållare. Det är viktigt att skräp inte hamnar på gatan eller i naturen. Avfall kan innehålla många föroreningar som riskerar hamna i våra dricksvattentäkter. Plast bryts även ner till mikroplast som kan hamna i vatten och påverka både djur och människor.
  • Se till att inga kemikalier, petroleumprodukter, färgrester eller liknande rinner ut på marken eller ner i gatubrunnar

Världsvattendagens officiella webbplats 

 

 

Dela sidan