Vattenförbrukningen är hög – alla behöver hjälpas åt att spara vatten

Vattenförbrukningen är hög – alla behöver hjälpas åt att spara vatten
Publicerad 25 juni 2020

Det går åt ovanligt mycket vatten i norra Storstockholm just nu. Det varma vädret i kombination med att många stannar kvar på hemmaplan på grund av den rådande pandemin har gjort att vattenförbrukningen är ovanligt hög för säsongen. Norrvatten som producerar dricksvatten till 14 kommuner i norra Storstockholm går nu ut med en vädjan till privatpersoner och verksamheter om att spara på kranvattnet.

Vi ser ett förändrat mönster för vattenförbrukning och nivåerna närmar sig de för värmeböljan 2018. Det kommunala dricksvattnet är en av samhällets allra viktigaste resurser och är främst till för matlagning, dryck och hygien. Under varma och torra dagar används väldigt mycket dricksvatten för bevattning samt till att fylla pooler. Vi måste hjälpas åt att använda vattnet smart och spara så mycket som möjligt.

Norrvatten producerar vatten till 14 kommuner i norra Storstockholm. Det finns gott om vatten i Mälaren, men vattenverket kan bara rena och producera en viss mängd dricksvatten. Om både privatpersoner och verksamheter hjälps åt att minska onödig vattenförbrukning så säkerställer vi att det räcker till alla.

Varma dagar kan vattenförbrukningen öka med över 30 %. Under värmeböljan 2018 var det nära att vattnet inte räckte till och vi vill undvika att hamna i ett liknade läge i år:

- När det är varmt ute så ökar vattenförbrukningen kraftigt och nu närmar vi oss 2018 års nivåer. Nu ser vädret ut att bli varmt och torrt de närmsta dagarna och vi vill därför uppmana både privatpersoner och verksamheter att undvika onödig vattenförbrukning, säger Håkan Falk, tillförordnad VD på Norrvatten.

Uppmaningen att minska vattenförbrukningen gäller privatpersoner och verksamheter i: Danderyd, Järfälla, Knivsta, Norrtälje, Sigtuna, Sollentuna, Solna, Sundbyberg, Täby, Upplands-Bro, Upplands Väsby, Vallentuna, Vaxholm och Österåker.

Gör detta för att hjälpa till att spara vatten:

 • Använd inte vattenslang och vattenspridare. Vattna hellre med vattenkanna och vattna tidig morgon, kvälls- eller nattetid då vattnet inte dunstar.
 • Undvik vattenkrävande aktiviteter som att fylla pooler, högtrycksspolning och att tvätta bilen.
 • Duscha istället för att bada.
 • Ta korta duschar istället för långa. Stäng av vattnet i duschen när du tvålar in dig.
 •  Stäng av vattnet när du borstar tänderna.
 •  Kör fulla disk- och tvättmaskiner.
 •  Ställ en fylld tillbringare i kylen så slipper du låta kranen rinna för att vattnet ska bli kallt.
 •  Laga droppande kranar och läckande toalettstolar.

Vattensmarta trädgårdstips:

 • Om något i trädgården behöver vattnas: vattna med vattenkanna tidig morgon, på kvällen eller nattetid och undvik att vattna när det är som varmast så att vattnet inte avdunstar.
 • Spara regnvattnet från stuprör i en tunna och använd det för vattning.
 • Placera krukor med känsliga växter på skuggiga platser under soliga dagar.
 • Låt gräsmattan vara. Den återhämtar sig efter långvarig torka.
 • Lägg inte nya gräsmattor och plantera inte nya häckar under våren och sommaren. Gör det hellre på hösten, det vill säga i september och framåt.

Bra att veta:

 •  En vattenspridare gör av med 150 liter vatten på 20 minuter.
 •  För varje minut som kranen står och rinner går det åt 6 liter vatten.
 •  Ett fyllt badkar motsvarar 150 liter vatten. En dusch på 3 minuter motsvarar 36 liter.
 •  Det går åt cirka 50 liter vatten för en maskin tvätt.
 • Om en familj på fyra personer stänger av kranen medan de borstar sina tänder sparar de tillsammans 100 liter vatten på en dag.

Frågor och svar:


Varför behöver vi spara på vattnet?


Det varma vädret i kombination med att många stannar kvar på hemmaplan på grund av den rådande pandemin har gjort att vattenförbrukningen är ovanligt hög. Genom att spara vatten hjälper du till att säkerställa att vattnet räcker till mat, dryck och hygien på sjukhus, förskolor, äldreboenden, och till vardagslivet hemma.

Vilka berörs?

Uppmaningen att minska vattenförbrukningen gäller privatpersoner och verksamheter som är anslutna till kommunalt vatten i: Danderyd, Järfälla, Knivsta, Norrtälje, Sigtuna, Sollentuna, Solna, Sundbyberg, Täby, Upplands-Bro, Upplands Väsby, Vallentuna, Vaxholm och Österåker.

Hur länge ska jag spara på vattnet?

Det är alltid bra att vara sparsam med vatten. Vatten är en naturresurs vi ska vara rädda om. Det går åt energi och kemikalier för att rena och producera dricksvatten. Därför är det av hållbarhetsskäl alltid viktigt att undvika onödig vattenförbrukning. Varma vår- och sommardagar är det extra viktigt att tänka på.

Räcker inte vattnet i Mälaren?

Jo, det finns massor med vatten i Mälaren. Men om många människor vill använda mycket vatten samtidigt, vilket är vanligt varma vår- och sommardagar, kan det hända att vattenverket inte hinner producera så mycket dricksvatten som efterfrågas. Det handlar om vad vattenverket är byggt för att klara av.

Samtidigt som vi upplever allt varmare väder växer Stockholmsområdets befolkning, vilket också påverkar vattenförbrukningen.

Varför kan inte Norrvatten producera mer vatten när behovet finns?

I Mälaren finns det gott om råvatten, men vattenverket kan bara rena och producera en viss mängd dricksvatten. När det är varmt börjar många människor använda mer vatten samtidigt, kanske för att vattna trädgården och fylla poolen eller bara duscha länge. Vid en längre period av varmt och torrt väder hamnar produktionen i vattenverket nära maxkapaciteten. Att många stannar hemma på grund av coronapandemin gör också att vattenförbrukningen är ovanligt hög just nu.

Norrvatten vidtar åtgärder för att öka kapaciteten i dagens vattenverk. Det behövs också en större utbyggnad av vattenverkets kapacitet och planering för detta pågår. Att göra en större utbyggnad av kapaciteten tar flera år.

Kan vattnet ta slut?

I dagsläget finns det ingen risk att dricksvattnet ska ta slut, men om vattenverket under en tid inte hinner producera lika mycket vatten som förbrukas finns det risk att en del hushåll och verksamheter drabbas av sämre tryck i ledningarna och i värsta fall uteblivet vatten. Om det till exempel skulle inträffa en större läcka är det också viktigt att det finns marginaler.

Dela sidan