På språng mot yrkeslivet

Publicerad 17 december 2019

Vad gör en ingenjör på jobbet? Och vad finns det för olika yrken på ett vattenverk? Efter fyra månaders praktik på Görvälnverket har "Tekniksprångaren" Sabina Axlund fått bättre koll på det.

Tekniksprånget är ett praktikprogram som riktar sig till ungdomar som gått ut gymnasiet med naturvetenskaplig eller teknisk inriktning. Programmet innebär fyra månaders betald praktik för att ta reda på om ingenjörsyrket känns rätt.

Under hösten har Sabina Axlund gjort praktik på Norrvatten inom ramen för Tekniksprånget. Första steget mot praktikplatsen var ett informationsbrev om Tekniksprånget. Efter en ansökningsprocess, med personligt brev och CV, så började Sabina sin praktik på Norrvatten, på avdelningen Kvalitet och utveckling, i slutet av augusti i år.

Sabina tar prover ut Stockholmsåsen

Inblick i mycket

Fokus under praktikperioden har varit att hjälpa till att sköta Norrvattens pilotanläggning, där nya reningstekniker testas:

Jag har fått inblick i mycket men har framförallt jobbat med att ta hand om "piloten". Det handlar om att kontrollera att allt funkar, fylla på kemikalier och ta prover. Och felsöka om något inte funkar, berättar Sabina Axlund.

Förutom arbete med pilotanläggningen så har praktiken inneburit en rad olika arbetsuppgifter:

–Jag har ryckt in där det behövts. Jag har till exempel varit med och tagit vattenprover ur Stockholmsåsen och hjälpt en ex-jobbare med olika saker. Det finns alltid något att göra.

Sabina i pilotanläggningen

Säkrare på beslutet

Nu närmar sig praktikperioden sitt slut och Sabina Axlund sammanfattar sina erfarenheter:

–Jag har fått en bra bild av helheten på ett vattenverk. Och har fått relevant arbetslivserfarenhet som är bra att ha med sig i framtiden.

Syftet med Tekniksprånget är att inspirera ungdomar till att läsa en högre teknisk utbildning. För Sabinas del fanns planer på att läsa en ingenjörsutbildning redan före praktiken, men månaderna på Norrvatten har gjort att hon känner sig säkrare på beslutet att söka en teknisk universitetsutbildning till hösten. Kanske blir den inom vatten, det är flera yrken på vattenverket som hon tycker är intressanta.

Hon tvekar inte på frågan om hon skulle rekommendera andra att prova livet som ingenjör genom Tekniksprånget:

– Ja, absolut!

Dela sidan